top of page
  • Hester Kiestra

Zelfliefde

Dit hart is voor mij. Ik heb het voor mezelf gemaakt. Dit hart geeft uiterlijk aan mijn innerlijk waar steeds meer ruimte komt voor zelfliefde.

Valentijnsdag is een goede dag om aandacht te schenken aan deze fundamentele vorm van liefde. Valentijnsdag gaat vanzelfsprekend over de romantische liefde, een vorm van liefde waar veel mensen naar verlangen en verwachtingen over hebben. De mooiste invulling van romantische liefde is voor mij bereidheid tot onzelfzuchtige liefde door met een open hart van iemand houden. Dit kan, denk ik, alleen maar bestaan bij de gratie van zelfliefde. Genoeg van mezelf houden is de basis om van een ander te kunnen houden zonder een ander belang dan de liefde zelf.

Om werkelijk te beseffen wat dit inhoudt - van mijzelf houden -, heb ik een half leven nodig gehad en ik blijf een leerling in de uitvoering. Zelfliefde gaat over verbonden zijn met mezelf. Weten wat er in mij leeft, wat ik nodig heb en dat ik dat bij mezelf kan vinden. Met een hart vol compassie naar mezelf kijken. Waarderen wie ik ben met al mijn bagage. Om mezelf kunnen lachen. Heel handig als ik weer eens te serieus bezig ben met zelfverbetering.

Een tijd terug schreef ik in een schriftje wat zelfliefde inhoudt voor mij. Er staan veel oneliners in, die in zelfhulpboeken of cursussen niet zouden misstaan. En waarschijnlijk heb ik ze daar ook ooit vandaan gehaald. Dat neemt niet weg dat ze voor mij waarde hebben. Het opschrijven van de woorden, als manier om inzicht te krijgen in wat zelfliefde betekent, was een begin. Het leven vanuit zelfliefde is een weg die ik bewust heb gekozen en die ik tegelijk uitdagend en fascinerend vind. De zinnen in mijn schriftje herlees ik, als ik van de route afraak.


Hieronder staan de zinnen die voor mij het belangrijkst zijn:


Waardeer jezelf, vertel jezelf eindeloos dat je goed genoeg bent en glimlach regelmatig naar je spiegelbeeld. Laat je eigenwaarde niet van anderen afhangen.


Dankbaar zijn voor het leven zelf en alle levenslessen.


Eerlijk zijn naar jezelf over alles, maar zonder zelfkritiek. Gevoelens, gedachten, emoties, eigenschappen, accepteer alles zoals het is.


Vergeef jezelf en iedereen die je heeft gekwetst. Vergeving is de sleutel tot heling.


Je bewust zijn van de kracht van gedachten, ze bepalen hoe je je voelt en je kunt ze beïnvloeden.


Goed voor jezelf zorgen: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel, zonder je zorgen te maken. Weten wat je raakt, waar je blij en ontspannen van wordt en daar ruimte voor maken.


Leer de schoonheid en wijsheid in alles en iedereen te zien.


Verder herinner ik mezelf er regelmatig aan dat er iets is dat krachtiger is dan ikzelf en waar ik op kan vertrouwen: het leven zelf, de bron van alles, dat liefde als belangrijkste kwaliteit heeft.


Natuurlijk is dit hart ook voor iedereen van wie ik houd en voor alle medereizigers op het pad van zelfliefde.
54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page