top of page
  • Hester Kiestra

Heling: wat is er voor nodig?

Bijgewerkt op: 28 jan. 2022


Moed en wilskracht zijn belangrijke ingrediënten als je vrij wilt zijn van belemmeringen. Jezelf vrij maken van pijn, ongemak en beperkingen: jezelf helen. Je leest het goed: jezelf helen. Dat vind ik essentieel: de realisatie dat JE het ZELF moet willen en doen. Niemand kan jou echt helpen als je niet bereid bent jezelf te helpen. Ben je bereid?! Alleen dan is er heling mogelijk, daarvoor kun je begeleiding zoeken. Die begeleider, ik in dit geval, kan je helpen ruimte te geven aan je gevoelens en emoties, helderheid en raad geven, energie in beweging brengen, oefeningen en technieken aanbieden en leren hoe je jezelf kunt helen. Er wordt tijdens een consult altijd een beweging richting heling gemaakt, hoe klein ook. Maar de impact en de duurzaamheid ervan hangt samen met jouw bereidheid. Heling betekent letterlijk verwerking, verwerken van alles wat je belemmert om innerlijk vrij te zijn en volledig van jezelf te houden. Zo kun je werkelijk jezelf zijn en ontplooien wat jij de wereld te bieden hebt. De eerste stap is bereidheid.

Bereid zijn, houdt onder meer in wilskracht hebben, moedig zijn, doorzettingsvermogen hebben en eerlijk zijn naar jezelf. Vaak lijkt het makkelijker om vast te houden aan wat er is - ook al voelt dat nog zo ongemakkelijk - dan de stap te zetten richting verandering, want heling betekent dat je je beweegt richting onzekerheid. Natuurlijk weet iedereen dat alles in het leven onzeker is behalve de dood maar toch vergt het voor de meeste mensen moed om die stap te zetten. Soms wachten we tot het leven ons als het ware dwingt. Onzekerheid kan gevoelens van angst geven maar brengt ook het vooruitzicht op een leven dat (nog) meer de moeite waard is.

De eerste stap is bereidheid dan komt er ruimte voor meer zelfkennis en zelfbewustzijn. Een volgende doorslaggevende stap op het pad van heling is acceptatie. Acceptatie van alles wat er is zonder onderdeel. De omstandigheden die je ongemak geven of belemmeren helemaal aan te kijken en te aanvaarden. Dat is iets anders dan er aan vasthouden. Iets wat je aankijkt en ziet voor wat het werkelijk is en accepteert voor wat het werkelijk is, dat kan jou loslaten. Alles wat jou loslaat maakt je heler, vrijer en liefdevoller naar jezelf.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page