top of page
  • Hester Kiestra

Voelen, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 14 sep. 2023


Werkelijk voelen is een uitdaging. Enerzijds omdat er minder aandacht is voor voelen; veel is gericht op weten. Ons hoofd is meestal in de hoofdrol. Anderzijds omdat het ons in contact kan brengen met zaken die we misschien wel niet willen voelen. Toch is werkelijk voelen, zonder tussenkomst van het hoofd, van groot belang. Als je voelt, maak je contact met je lichaam. Het brengt je in verbinding met signalen die je lichaam je geeft; de boodschappen die een opening geven richting heling. Je lichaam is het instrument dat je ziel heeft gekregen om hier op aarde ervaringen op te doen. Deze ervaringen plus de emoties en overtuigingen die daarbij horen, onthoudt het lijf. In het geval van zogenaamde negatieve ervaringen zorgt dat voor blokkades in de energie, voor conditionering van je gedachten en gedrag, dus voor ongemak.

Door oefening leer je te luisteren naar je lichaam. Een makkelijke manier om dat te doen is om alle lichaamsdelen bewust te voelen. Je gaat eerst met de aandacht naar je voeten en concentreert je op wat daar waar te nemen is. Je doet dat heel bewust zonder je af te laten leiden door je hoofd, lees gedachten. Vervolgens ga je naar je enkels, onderbenen, knieën en zo verder tot aan je kruin en je vingertoppen. Je doet dan een bodyscan, waarvoor je vele meditaties op internet kan vinden. Deze beoefening kan je helpen om je bewuster te worden van wat je voelt en hoe kleurrijk en veelzijdig dat is. Voelen doe je met je lichaam en niet met je hoofd. Oefen ook om onderscheid te maken tussen wat jij voelt en wat je wellicht waarneemt van een ander, dat geldt zeker voor hooggevoelige mensen. Hierover vertel ik in een ander verhaal meer.

Stel jezelf vragen en neem waar. Hoe voelt het lichaam? Welke plek gaat als eerste je aandacht heen? Waar maakt het contact met de ondergrond? Hoe voelt je huid? Wat voel je in je voetzolen? Waar zit spanning? Waar voel je blijheid? Hoe voelt de ruggengraat aan? Voel je ergens in je lichaam je hartslag? En niet vergeten: hoe beweegt je adem? Er zijn zoveel vragen die je aan je lichaam kunt stellen om je er bewust van te worden.

Door voelen en het oefenen daarvan vergroot je lichaamsbewustzijn. Je lichaam voelen, waarnemen, zorgt ervoor dat je met je aandacht bent bij de ingang naar heling, naar het beter stromen van je levensenergie. Je maakt contact met het instrument dat je meer kan vertellen over jezelf en wat voor jou op dat moment belangrijk is. En vooral over waar je ongemak zit. Je kunt als het ware praten met je lichaam.

Als je zo jouw lichaam onderzoekt wordt je vaardig in het verbinden met je lijf. Je kunt jezelf dan regelmatig de vraag stellen welk gebied in mijn lichaam vraagt nu mijn aandacht en wat wil het mij vertellen. Doordat te doen kun je werken aan heling. Het lijf houdt alle emoties vast waar in het verleden geen ruimte aan is gegeven. Dit zorgt voor ongemak, de levensenergie kan dan niet volledig stromen. Door echt te voelen krijg je inzicht en bewustzijn op thema’s die bij jou spelen.


Werkelijk voelen is een goede ingang naar heling.



37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page