top of page
  • Hester Kiestra

Systemisch werk kort uitgelegd


Systemisch werk is vooral bekend van familie opstellingen. Systemisch wil zeggen dat het gedrag van de mens wordt beschouwd binnen de context van het systeem waar ze deel van uit maken. Dat kan zijn het familiesysteem, het organisatiesysteem, of bijvoorbeeld het systeem van hun cultuur, land of bevolkingsgroep. Elke groep waar je bij hoort is een systeem. Er wordt gekeken hoe de verbindingen met de andere mensen van het systeem zijn en hoe ze elkaar beïnvloeden. Bij een familieopstelling bijvoorbeeld kijk je naar de onderlinge verhoudingen van de familie. Welke patronen zijn er, welke overtuigingen zijn van invloed op het gedrag en welzijn van de personen in de familie. Hoe verhouden ze zich tot elkaar en wie horen er allemaal bij.


In het systemisch werk zijn een aantal wetmatigheden, ook wel systemische principes genoemd, die gelden voor elk systeem. Dit is gebaseerd op het werk van psychotherapeut Bert Hellinger. Op basis van deze wetmatigheden wordt gekeken wat er speelt en waar in het systeem verstoringen zijn ten opzichte van die wetmatigheden. Alleen als een systeem functioneert volgens de wetmatigheden kan het degenen die onderdeel uitmaken van het systeem goed gaan. Er is altijd sprake van een logische ordening in het systeem, iedereen hoort erbij en een systeem heeft een gezamenlijk geweten.


Dit is waarschijnlijk allemaal best abstract. Daarom een voorbeeld. Eén van de belangrijkste verbindingen in ons leven is de relatie met onze biologische vader en moeder. Als je je ouders werkelijk kunt accepteren voor wie ze zijn en autonoom ten opzichte van hen kunt functioneren, dan stroomt je leven. Zij zijn de ouders en jij bent het kind, de juiste ordening. De energie stroomt van hen naar jou. Dit klinkt logisch maar vaak zie je dat je onbewust of bewust van alles vindt over hoe je ouders je hebben opgevoed. Je accepteert ze daarmee niet volledig als je ouders. Of wellicht probeer je nog steeds aan hun verwachtingen te voldoen, heb je nogal wat oordelen over hun gedrag of draag je onbewust hun lot. Dit zorgt verstoringen in het systeem en daarmee in jouw leven. Met systemisch werk kun je de relatie met je ouders onderzoeken, bewust maken en helen. Een belangrijke stap om het jezelf beter te laten gaan.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page