top of page
  • Hester Kiestra

De helende kracht van moeder aarde

Mijn laptop opent dagelijks met een prachtige foto van de natuur. Iedere dag weer een andere. Je kunt vervolgens ook nog op de foto klikken voor meer informatie. Soms doe ik dat, vooral als het beeld het verlangen bij me oproept om die plek in het echt te willen ervaren. Voelen hoe de energie daar is.

Ik heb een fascinatie voor krachtplekken, vooral in de natuur maar ook de plekken met oude religieuze bouwwerken. Het zijn plekken waar de energie van de aarde en de kosmos krachtiger is en beter waarneembaar is. Er staan een behoorlijk aantal op mijn verlanglijstje. Sommige zijn ze letterlijk en figuurlijk ver weg maar ook dichter bij mijn thuis zijn krachtplekken: oude bossen.

In mijn leven speelt de energie van het bos een grote rol. Op loopafstand van mijn huis bevindt zich een oud bos waarin de bekende Wodanseiken staan, vooral bij mistig weer is het er magisch. En ook de minder bekende beuken in het bos tussen Doorwerth en Oosterbeek hebben een bijzondere energie. Voor mij voelt het of je op die plek makkelijker contact kunt maken met de kosmische energie. Wat deze beuken ook doen, is de energie van je hart laten stromen. Als je met je rug tegen de boom gaat staan, voel je het gebeuren. Bomen hebben verschillende kwaliteiten, ze kunnen je ook helpen de verbinding met moeder aarde sterker te maken.

Dat laatste lukt ook als je op blote voeten loopt of op een plek die spontaan je aandacht trekt, gaat zitten mediteren. Wanneer je met aandacht door het bos loopt voel je intuïtief waar de energieplekken zijn. Oude bomen en mos zijn een goed herkenningspunt. De energie die op deze plekken voelbaar is kan je helpen bij bewustwording, acceptatie en heling. En vanzelfsprekend om te ontspannen en te genieten.

Naast het ervaren van de energie van het bos kun je haar ook ‘gebruiken’ als metafoor wanneer je energiewerk wilt doen. Je kunt je schoon laten spoelen door het water of symbolisch dat wat je achter je wilt laten op een boomblad weg laten stromen in een beekje. Daarvoor leent het bos van de Hemelse berg bij Oosterbeek zich goed, waar het water op veel plekken langs de paden stroomt en zelfs een echte waterval is waar je onder kunt gaan staan. Een rijkelijk begroeide spontaan afgebroken boomstomp kun je gebruiken als altaar om je wensen kenbaar te maken. Wat ook verrassend kan werken is: kijken welk element in het bos je aandacht trekt, welke associaties het bij je oproept en hoe je dat kunt spiegelen aan je leven. Soms heb je geluk en is de metafoor er al voor je neergelegd. Je komt op een bijzondere plek waarvan generaties voor jou al ontdekten dat er een krachtige energie was. Zo'n ervaring had ik in het zuiden van Frankrijk, bij het plaatsje Nébias. Hier ligt in een sprookjesachtig bos met daarin een labyrinth van grote stenen begroeit met mos. Ik voelde me daar zo verbonden met alles om me heen. Dit zijn een paar voorbeelden van wat de energie van het bos voor je kan betekenen.


De natuur, moeder aarde, haar kracht is zo helend. Je kunt haar op vele manieren van betekenis laten zijn. Vergeet haar niet te koesteren. Als dank kun je een mandala maken met van al het moois dat ze te bieden heeft.

Links: Le labyrinth vert in Nébias

Boven: altaar in het bos bij Wolfheze

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

header.all-comments


bottom of page